Wat is het doel en hoe gaan we van start

Wat is het doel van praktijkspeuren

Het doel van praktijkspeuren is om samen met je hond zo snel en efficiënt mogelijk een vermist persoon op te sporen door het spoor te volgen. Je hond volgt dan een spoor dat bestaat uit menselijke geur en vegetatie- en bodembeschadiging.

puppy, yorkie, dog-4608266.jpg

Hoe gaan we van start?

Natuurlijk pakken we het praktijkspeuren stap voor stap op. Je hond, maar ook jij, moeten leren wat er van jullie verwacht wordt. Ze moet leren het voortouw te nemen en zelfstandig keuzes te maken, terwijl jij haar hierin ondersteund. 


We gaan voor succes en zullen langzaam de afstand verlengen en de moeilijkheidsgraad verhogen. We beginnen met een eenvoudige korte spoortjes, waarbij de hond voorop loopt. Dit gaan we steeds meer uitbreiden naar routes met bochten, kruisingen en afleidingen. Je hond leert te verwijzen naar voorwerpen en andere (verleidelijke) geuren links te laten liggen. Wordt een voorwerp of de vermiste persoon gevonden, dan wordt dit beloond met wat lekkers of met een spelletje.


Tijdens de praktijkspeurlessen ontdek je hoe een geurspoor beïnvloed kan worden door factoren zoals wind en temperatuur en wat een spoor doet op verschillende ondergronden. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de lijnvoering: dit is het belangrijkste communicatiemiddel tussen jou en je hond. 

Twijfelt je hond, dan leer jij te zien of zij nog op het juiste spoor zit en te helpen om dit terug te vinden. Het aantal sporen wat we per les lopen ligt aan de ervaring van de hond net als de lengte van de sporen. Uiteindelijk ken jij de route niet en moet je vertrouwen op de neus van je hond. 

We werken met portofoons, zodat we altijd in contact blijven.