Waarom speuren en met welke honden?

Waarom ga je speuren?

Op de allereerste plaats is praktijkspeuren gewoon erg leuk om te doen, met blije honden en trotse bazen als gevolg.

Daarnaast kunnen honden die onzeker zijn meer zelfvertrouwen krijgen, omdat zij nu de leiding hebben. Normaal gesproken lopen wij voorop en bepalen wij waar we naartoe gaan. Nu loopt de hond voorop, zijn de rollen omgekeerd en doet zij het helemaal zelf. 


Doordat je goed moet samenwerken, versterk je de onderlinge band.

Het is een niet-belastende manier van werken, omdat de hond rechte sporen op haar eigen tempo volgt. Dus ook voor honden die niet meer kunnen rennen en springen of die een andere beperking hebben.

Met speuren vraag je je hond om gebruik te maken van haar natuurlijke instinct en tegelijk 1 van haar grootste talenten: haar reukvermogen. En dat doet ze het allerliefst.


Speuren is voor een hond vooral geestelijk heel intensief. Het vraagt om concentratie en doorzettingsvermogen. Na een les praktijkspeuren zal ze heel voldaan en ontspannen zijn.

Honden krijgen vaak voldoende lichaamsbeweging, maar hebben ook geestelijke uitdagingen nodig. Voor honden met veel energie kan dit een goede uitlaatklep zijn.

Bij oude honden werkt de neus meestal nog uitstekend. Ook voor hun is dit een hele leuke hobby om samen met jou te doen.

Emy & Diza

Met welke honden?

Elke hond, ongeacht ras of leeftijd, met of zonder speurervaring kan leren die ene specifieke geur te volgen, alle andere geuren te negeren en dus te praktijkspeuren.

Ook blinde of fysiek minder sterke honden kunnen dit met aangepaste lessen leren. 

Het begint al op het moment dat ze geboren wordt en blind de weg naar de tepel van haar moeder moet vinden. Elke hond gaat haar neus achterna en heeft een natuurlijke aanleg voor speuren. Het is wel zo dat de ene hond zich beter kan concentreren dan de andere, waardoor zij het sneller oppikt. 

 

Tijdens het speuren met je hond loopt je hond aan een lange lijn, dus ook een notoire wild-najager kan veilig komen speuren.